Beste Gaming Toetsenbord (Jan. 2018) – Koopgids en Reviews

Beste Gaming Toetsenbord 2018 – Buyer’s Guide

Door Jeroen de Koning |

beste gaming keyboard 2018Als gamer heb je waarschijnlijk al van mechanische toetsenborden gehoord. Veel professionals gebruiken ze, en veel bedrijven zijn volop aan het adverteren met hun mechanische gaming toetsenborden. Veel mechanische switches zijn makkelijker in te drukken dan het gemiddelde toetsenbord met “gewone” rubberen dome-knoppen. PCWorld heeft in 2011 al een mooi artikel geschreven met de vraag: Mechanical Keyboards: Should You Switch?

Alle grote bedrijven zoals Corsair, Cooler Master, Logitech, SteelSeries en een hoop anderen bieden mechanische toetsenborden aan. De meeste toetsenborden hebben knoppen met Cherry MX-switches, door een patent van het Duitse bedrijf Cherry. Dat patent is onlangs verlopen, waardoor steeds meer bedrijven voor alternatieven kiezen en er meer keuze is. Een zeer goede uitleg van de verschillen in de knoppen en merken is te lezen in dit artikel van PC Perspective.

Er is meer dan genoeg vrijheid in je keuze tussen merken en switches, dus om het makkelijk te maken is hier een lijst van 10 noemenswaardige toetsenborden. Dit artikel is te zien als een koopgids of “Buyer’s Guide”, dat na veel onderzoek is samengesteld. De producten staan niet in een bepaalde volgorde, omdat er te veel verschillen zijn om één toetsenbord het beste te noemen.

Beste gaming toetsenbord 2018

Deze toetsenborden zijn niet voor iedereen, omdat de meeste een vrij hoog prijskaartje hebben. Eén ding is zeker, al deze mechanische gaming toetsenborden zijn goed genoeg om in deze lijst van top 10 gaming toetsenborden 2018 te komen.

NaamSwitchesRGBHoogte
Ducky Shine 5Cherry MXJa34mmBekijk prijs
Asus ROG ClaymoreCherry MXJa45mmBekijk prijs
Corsair Gaming Strafe RGBCherry MXJa40mmBekijk prijs
Razer BlackWidow Chroma V2RazerJa74mmBekijk prijs
Corsair Gaming K95 RGB (Aanbevolen)Cherry MXJa37mmBekijk prijs
CM Storm QuickFire TKCherry MXJa33mmBekijk prijs
Cooler Master Masterkeys Pro S RGBCherry MXJa39mmBekijk prijs
Corsair Gaming K70 LUX RGBCherry MXJa35mmBekijk prijs
Logitech G910 Orion Spectrum RGBRomer-GJa35,5mmBekijk prijs
SteelSeries Apex M800SteelSeries QS1Ja41mmBekijk prijs

1. Ducky Shine 5 – Strak design

Ducky Shine 5 ReviewHet eerste gaming toetsenbord op de lijst is de Shine 5 van Ducky, een wat minder bekend merk. Het bedrijf heet volledig “Ducky Channel”, maar wordt meestal “Ducky” genoemd. Het bedrijf richt zich op randapparatuur voor computers, maar heeft de focus vooral op hun keyboards. Het bedrijf heeft een zeer goede reputatie opgebouwd onder de kenners, vanwege de bouwkwaliteit, het strakke design en de afwerking van hun toetsenborden. Ze staan dan ook bekend om kwaliteit boven extra functionaliteiten. Na de populariteit in Azië, en met name bij professionele gamers, zijn de toetsenborden van Ducky Channel steeds beter verkrijgbaar in Europa.

De Ducky Shine 5 is weer een prachtig mechanisch toetsenbord. Opvallend is het strakke design en dat er geen software nodig is voor de RGB-verlichting. Door de hardware-besturing is dit toetsenbord overal te gebruiken, van Windows en Linux tot iOS. Het is een goed afgewerkt product, maar misschien wat prijzig voor sommige mensen. Dit toetsenbord heeft minder het imago van een “gaming keyboard”, en is daardoor ook op kantoor te gebruiken.

Ondanks de stijgende populariteit zijn de verschillende uitvoeringen niet allemaal beschikbaar in Nederland. Het toetsenbord is verkrijgbaar met verschillende Cherry MX-switches, maar alleen de MX Blue en MX Brown zijn goed te vinden. Dit zijn wel twee van de populairste types, dus dat is goed nieuws. Dit zijn officiële Cherry switches, gemaakt in Duitsland. Het Ducky Shine 5 mechanische toetsenbord heeft zijn eigen microcontroller. Hierdoor zijn de speciale kleureffecten aan te sturen via knoppen op de hardware zelf. Er zijn verschillende voorgeprogrammeerde effecten, zoals een “100% Full Backlight Mode” en een “Reactive Mode”. Daarnaast zijn er meerdere functie-toetsen, zoals deze ook op vrijwel alle laptops te vinden zijn. Door het indrukken van de “Fn”-toets, de “Windows”-toets en de letter “D” is het bijvoorbeeld mogelijk om je muziek te pauzeren of af te laten spelen.

Met al deze opties is het een erg goed product. Het is misschien een hoge prijs voor een mechanisch toetsenbord met relatief weinig functies, maar het design en de afwerking maken een hoop goed. Eenvoud is vaak geen nadeel te noemen, dit product past bijvoorbeeld prima in een kantooromgeving.

Pluspunten
 • Kwaliteit en afwerking zeer goed
 • Strak design
 • Cherry MX switches
 • RGB achtergrondverlichting
 • Geschikt voor op kantoor
Minpunten
 • Geen polssteun
 • Goedkoop-ogende USB-kabel
 • Hoge prijs voor sommige mensen

Bekijk de prijs van Ducky Shine 5

2. Asus ROG Claymore – Perfecte kwaliteit

Asus ROG Claymore ReviewDe Republic Of Gamers Claymore is het luxe mechanische toetsenbord van Asus. Het toetsenbord is uitgevoerd met Cherry MX switches, verkrijgbaar met Cherry MX Brown of Cherry MX Red. ROG is de lijn van producten van Asus, die zoals de naam al zegt, specifiek gericht zijn op gamers. De producten hebben doorgaans een wat futuristisch uiterlijk, wat bij dit toetsenbord vooral te zien is aan het aluminium en het patroon op het toetsenbord. Asus staat al langer bekend om haar producten, en de ROG-lijn is erg goed ontvangen. Het volgende product op de lijst komt ook vanuit deze betrouwbare lijn.

De Asus ROG Claymore is een erg mooi product met wat bijzondere functionaliteiten. Zo is het mogelijk om het numpad los te koppelen. Vervolgens kun je het weglaten of zelfs aan de linkerkant van het toetsenbord bevestigen. Als je geen behoefte hebt aan een numpad, is er ook de Asus ROG Claymore Core, maar deze is enkel verkrijgbaar met MX Brown switches. Daarnaast heeft het “Aura sync”, net als een aantal andere producten van Asus. Zo is het mogelijk om de RGB-effecten samen te laten lopen met bijvoorbeeld de Asus ROG Spatha muis. Dit mechanische keyboard heeft geen media-knoppen, maar wel een functie-toets om dat soort functies aan te roepen.

Het toetsenbord heeft een strak design, met een erg stevige afwerking. Het is daarentegen niet per se het perfecte toetsenbord, het mist bijvoorbeeld USB-poorten. Dit is voor veel mensen waarschijnlijk geen enkel probleem, maar kan samen met de media-knoppen precies datgene missen wat iemand zoekt. Ondanks de prijs is dit één van de beste toetsenborden die momenteel verkrijgbaar zijn. Als je als gamer genoeg geld hebt te besteden aan stijl, is dit product een voor de hand liggende keuze.

Pluspunten
 • Erg stevig, goede kwaliteit aluminium en hard plastic
 • Aura Sync RGB verlichting
 • Compact ontwerp
 • Ruime keuze aan Cherry MX switches
Minpunten
 • De bovenkant is gevoelig voor vingerprint afdrukken
 • Geen polssteun
 • Hoge prijs

Bekijk de prijs van Asus ROG Claymore

3. Corsair Gaming Strafe RGB – Extra FPS en MOBA toetsen

Corsair Gaming Strafe RGB ReviewCorsair is al jarenlang bekend onder veel gamers. Met hun consistente kwaliteit en innovatie blijven de producten erg gewild. Corsair heeft een hele reeks aan productlijnen, en de producten worden allemaal vaak genoemd in reviews en top 10 lijsten. Niet zo gek dus dat er zelfs drie toetsenborden van Corsair in deze lijst staan. Door innovatie blijven ze de concurrentie een stap voor. Ook de mechanische toetsenborden blijven aanbevolen worden door reviewers en gamers.

Met de Strafe RGB heeft Corsair Gaming weer een primeur, namelijk een uitvoering met de Cherry MX Silent Red switches. Die uitvoering is een klein beetje duurder dan die met Red of Brown switches, maar is wel stiller dan de variant met Cherry MX Red. De bijbehorende software is erg uitgebreid, maar kan ook erg ingewikkeld overkomen. Gelukkig zijn er verschillende profielen te downloaden, te vinden met een simpele zoekopdracht op het internet. Het toetsenbord heeft een mooi en stevig ontwerp, met goede verlichting. Daarnaast heeft dit toetsenbord wel een polssteun, dat ook los te halen is als hier geen behoefte aan is. Dit keyboard heeft geen media-knoppen, maar wel een FN-knop met media-functies. Ook is het mogelijk om de Windows-toets uit te schakelen, zodat je tijdens het gamen deze niet per ongeluk indrukt. Deze zogenoemde “Win-lock” is een veelvoorkomende feature op menig mechanisch toetsenbord, en ook hier ontbreekt dit niet. Naast al deze mogelijkheden worden er ook toetsen met extra grip meegeleverd voor de WASD- en QWERDF-keys.

De Corsair Gaming Strafe RGB is verkrijgbaar met verschillende Cherry MX knoppen, de Silent Red, Red of Brown. De Cherry MX Silent Red is inderdaad een stuk stiller dan de gewone Cherry MX Red, maar nog steeds goed hoorbaar. De naam is dus vooral relatief aan andere mechanische switches. Voor liefhebbers is dit geen enkel probleem, die vinden het geluid namelijk een voordeel bij het typen of het programmeren. Dit toetsenbord is natuurlijk bedoeld voor tijdens het gamen, maar een toetsenbord dat lekker typt is ook belangrijk.

Dit toetsenbord is op veel vlakken precies wat je verwacht van een mechanisch keyboard. De verlichting is goed zichtbaar, en uitgebreid in te stellen. De innovatie van de Silent Red samen ontwikkeld met Cherry MX zorgt voor weer heel veel pluspunten. Daarnaast is de polssteun een erg fijne toevoeging.

Pluspunten
 • Stevig en kwaliteit afwerking
 • Felle RGB verlichting
 • Goede software met veel mogelijkheden
 • Extra USB-poorten aan de achterkant
 • Goede en afneembare polssteun
 • Silent Red is duidelijk stiller
 • Niet goedkoop, wel één van de goedkoopste met RGB-verlichting
 • Extra FPS en MOBA keycaps
Minpunten
 • Geen media
 • Stugge en dikke USB-kabel
 • Software kan ingewikkeld zijn

Bekijk de prijs van Corsair Gaming Strafe RGB

4. Razer BlackWidow Chroma V2 – Perfect voor de Razer-fan

Razer BlackWidow Chroma V2 ReviewRazer is een amerikaans bedrijf, dat bekend staat om hun focus op computer hardware voor gamers. Hun productlijnen bestaan uit laptops, tablets en ook randapparatuur zoals computermuizen, headsets, keyboards, muismatten en gamepads. Daarnaast hebben ze ook VoIP-software genaamd Razer Comms. De productnamen zijn veelal geïnspireerd door roofdieren en giftige dieren, van slangen tot insecten en meer. De Razer DeathAdder is het meest populaire product, kijkend naar verkopen.

De BlackWidow Chroma V2 is de duidelijke opvolger van Razer’s populaire BlackWidow gaming keyboard. Dat toetsenbord heeft al een aantal makeovers gehad, zoals de Ultimate edition en Tournament Edition. De volledige volgende versie is nu beschikbaar, met zeer mooie aanpasbare toetsverlichting en kleinere aanpassingen zoals een ander lettertype op de toetsen. Razer gebruikt vaak haar eigen key switches, en ook dit toetsenbord heeft de Razer Green switches. Deze zijn zeer vergelijkbaar met Cherry MX Blue switches, maar geven volgens meerdere gebruikers net iets meer weerstand waardoor je niet per ongeluk een toets indrukt. Het is een duur toetsenbord, maar je krijgt veel kwaliteit en veel mogelijke aanpassingen. Daarnaast ook handige features zoals een USB-poort in het toetsenbord. Het ontbreken van een media balk is de grootste teleurstelling, maar dat hoeft de pret niet te drukken.

Razer heeft haar eigen lijn van toets switches, die over het algemeen wel heel vergelijkbaar zijn met Cherry MX switches. Momenteel hebben hun toetsenborden Razer Orange of Razer Green. Kijkend naar de weerstand van de knoppen en het gevoel dat erbij komt, is de Razer Orange vergelijkbaar met Cherry MX Brown en de Razer Green is vergelijkbaar met de Cherry MX Blue. De weerstand van de switches bepaalt hoeveel kracht je nodig hebt om een toets in te drukken. Een grotere weerstand kan voor sommige mensen uitputtend zijn na een hele dag typen, maar dat is voornamelijk een persoonlijke ervaring en voorkeur. Daarnaast kunnen de keys “Linear”, “Tactile” of “Clicky” zijn, bij de laatste twee hoor je duidelijk wanneer een knop is ingedrukt. De Razer Green switches van de BlackWidow Chroma V2 vallen in de “Clicky”-categorie met een lage weerstand. Het geluid is lichtelijk vergelijkbaar met het klikken van je muis. Zodra de klik hoorbaar is, kun je de knop loslaten aangezien het verder indrukken geen effect heeft.

De BlackWidow Chroma V2 is waarschijnlijk precies wat een heleboel gamers zoeken. Het is helemaal aantrekkelijk als je in Razer’s ecosysteem wil blijven.

Pluspunten
 • Heldere RGB backlighting
 • Razer Synapse software
 • Degelijke bouw en afwerking
 • Heel veel opties om te customisen
 • Win-lock en vijf macro-knoppen
Minpunten
 • Prijs
 • Geen mediaknoppen (als je dit mist)
 • Geen polssteun
 • Afwerking gevoelig voor vingerafdrukken

Bekijk de prijs van Razer BlackWidow Chroma V2

5. Corsair Gaming K95 RGB – “Editor’s Choice”

Corsair Gaming K95 RGB ReviewHet tweede toetsenbord van Corsair dat in deze lijst staat, is de K95. Een terechte opvolger van de Corsair K70 als “flagship” toetsenbord. Corsair is al jaren bekend onder veel gamers en consumenten, vanwege hun consistente kwaliteit en innovatie. Corsair biedt veel meer dan alleen toetsenborden en de producten worden dus ook vaak genoemd in verschillende reviews. Het merk is een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar kwaliteit en innovatie. Corsair wordt ook wel genoemd als koploper voor de RGB-toetsenborden. Om al die redenen blijven ook de Corsair mechanische keyboards aanbevolen worden door reviewers en gebruikers.

De Corsair K95 RGB Platinum met Cherry MX switches is in Januari 2017 gepresenteerd, en is op veel vlakken vergelijkbaar met zijn voorganger. Het grootste en meest opvallende verschil is dat het keyboard nauwelijks groter is en dat het toch 6 macro-toetsen heeft. De meeste alternatieven hebben 18 losse macro-keys, maar deze aanpassing maakt het toetsenbord wel smaller. De vermindering zal niet iedereen bevallen, maar alle macro-knoppen zijn op deze manier makkelijker te bereiken. Daarnaast is het mogelijk om drie sets van macro’s in te stellen, waardoor je alsnog 18 geprogrammeerde snelknoppen hebt. Het toetsenbord heeft een aantal zeer handige knoppen, zoals een volume-wiel, media-knoppen en gaming modus-toetsen. Daarnaast heeft het een zeer goede polssteun, gemaakt van dezelfde militaire kwaliteit aluminium als het toetsenbord zelf. Dit nieuwe keyboard van Corsair heeft weer een mooie upgrade gekregen voor de belichting, met meer lichten in het toetsenbord.

Het toetsenbord is verkrijgbaar met Cherry MX Brown toetsen, of Cherry MX Speed Black. Dit apparaat volgt de voetstappen van de K70 Rapidfire met zijn focus op snelheid. De nieuwe Cherry switches, de lineaire MX Speed knoppen, reageren erg vlot en hebben weinig kracht nodig om in te drukken. Deze switches registreren al bij 1,2mm beweging en slechts 45g aan kracht. Met andere woorden, deze toetsen zijn sneller op hun eindpunt van het toetsenbord en hebben slechts een fractie van de druk nodig. Dit is ideaal voor games waar snelle reflexen nodig zijn, maar kan even wennen zijn voor het typen.

De macro-combinaties worden geprogrammeerd in een ingebouwde opslag van 8MB, waardoor je niet afhankelijk bent van software. Het toetsenbord kun je dus makkelijk meenemen naar een vriend of LAN Party zonder het opnieuw te moeten programmeren. Daarnaast krijgt ook dit Corsair toetsenbord extra keycaps met extra grip meegeleverd voor de WASD- en QWERDF-toetsen. De software voor het programmeren van de RGB-effecten is een minpunt, maar er zijn genoeg profielen online te vinden die gedownload en toegepast kunnen worden.

Dit toetsenbord is de beste keuze uit deze lijst, met de uitstekende bouwkwaliteit en afwerking. Het heeft een premium prijs, maar het is ook echt een premium toetsenbord. De handige snelknoppen en prachtige verlichting maken het plaatje helemaal compleet.

Pluspunten
 • Zeer goede bouwkwaliteit en afwerking
 • Extra grip FPS en MOBA keycaps (WASD, QWERDF)
 • USB passthrough
 • Media keys
 • Heldere RGB backlighting, inclusief LED bar
 • Macro grip keys, met 3x6 programmeerbare combinaties
 • Stevige afneembare polssteun
 • Cherry MX switches
 • Duidelijke meerwaarde boven de populaire goedkopere alternatieven
Minpunten
 • USB passthrough is net als bij andere toetsenborden USB 2.0 in plaats van USB 3.0
 • Grote en stugge USB-kabel (als je dit stoort)
 • Het blijft een groot toetsenbord

Bekijk de prijs van Corsair Gaming K95 RGB

6. CM Storm QuickFire TK – Zeer compact

CM Storm Quickfire TK ReviewCooler Master is al lange tijd bekend bij computergebruikers, voornamelijk door hun computerbehuizingen en koelventilatoren. Naast die producten zijn ze ook al langer bezig met het produceren van allerlei randapparatuur, zoals headsets en muizen, maar natuurlijk ook toetsenborden. Cooler Master heeft een dochteronderneming genaamd CM Storm, met een specifieke focus op producten voor gaming. Met dat bedrijf ontwikkelen ze producten samen met eSports teams en spelers, waar ze ook de marketing op richten.

Het originele Quickfire toetsenbord is goed ontvangen door gebruikers, dus is het tijd voor een opvolger. Het zeer compacte toetsenbord oogt heel anders dan de alternatieven, met een wat rustiger uiterlijk. Om ruimte te besparen en toch een numpad aan te bieden, zijn de pijltjestoetsen en de knoppen zoals Delete en Print Screen dezelfde als die van het numpad. Als de num lock uit staat zijn deze te gebruiken, iets wat hinderlijk kan zijn als je snel wil reageren en niet zeker weet op welke stand de lock staat. Het toetsenbord is verkrijgbaar met verschillende kleuren verlichting, maar een veelgehoorde klacht is dat deze erg fel is. De verlichting is op zijn laagste stand nog relatief fel en is ook niet volledig uit te zetten. Met de FN-key zijn de F-toetsen ook te gebruiken als mediaknoppen en Win-lock.

De QuickFire TK van het dochterbedrijf van Cooler Master is verkrijgbaar met verschillende Cherry MX keys, namelijk Red, Brown of Blue. Het is ook verkrijgbaar met drie verschillende kleuren verlichting, rood, wit en blauw, die in vijf standen gezet kunnen worden. Het compacte en lichtgewicht toetsenbord geeft genoeg ruimte voor de computermuis.

Pluspunten
 • Compact formaat
 • Goede bouwkwaliteit
 • Drie kabelgoten onder het toetsenbord
 • Stevige USB-kabel (die los te koppelen is om verschillend te plaatsen)
 • Lage prijs voor een mechanisch toetsenbord
 • Mediaknoppen, onder andere voor geluid en muziek
Minpunten
 • Backlight kan niet helemaal uit
 • Numpad en layout kan als irritant ervaren worden
 • Led verlichting blijft relatief fel op laagste stand

Bekijk de prijs van CM Storm QuickFire TK

7. Cooler Master Masterkeys Pro S RGB – Prachtig Minimalisme

Cooler Master Masterkeys Pro S RGB ReviewCooler Master heeft ook een aantal toetsenborden die verkocht worden door het bedrijf zelf, waar de Masterkeys er één van is. De merknaam CM Storm wordt steeds verder losgelaten. Net als vele andere bedrijven is ook Cooler Master druk bezig met het doorontwikkelen van de technieken die gebruikt worden voor mechanische toetsenborden, zoals de printplaat en de LED Backlighting. Ook zij blijven werken aan betere verlichting, meer comfort en betere toetsen.

De Masterkeys Pro S is een toetsenbord met een erg mooi strak en minimalistisch ontwerp. Naar eigen zeggen is de verlichting feller dan andere toetsenborden door een eigen en uniek ontwerp van het toetsenbord. De Pro S is een “TKL”-variant (tenkeyless) variant, waarbij er dus geen numpad op het toetsenbord zit. Er is ook een volledige variant inclusief numpad, de Masterkeys Pro L. Gamers kiezen steeds vaker voor de kleinere variant, zodat ze meer ruimte op het bureau en voor hun muis hebben. Voor dagelijks gebruik is een numpad daarentegen wel aan te raden, aangezien het invoeren van cijfers een stuk makkelijker gaat op die manier. Veel mensen raken gewoon gewend aan de ruimte die hun muis heeft, waardoor een iets groter toetsenbord weinig invloed heeft. Om die reden is de grotere uitvoering aan te raden, ook als je bijvoorbeeld een mechanisch toetsenbord voor op kantoor wil gebruiken. Voor optimaal gebruik van de RGB backlighting zijn de toetsenbord voorzien van software. Het is echter ook mogelijk om de verlichting te besturen zonder software, maar dan mis je wel een aantal belangrijke functionaliteiten.

De Cooler Master Masterkeys Pro S is al met al een zeer mooi en minimalistisch toetsenbord van zeer goede kwaliteit. Voor het gebruik naast alleen gamen is het aan te raden om te kiezen voor de Cooler Master Masterkeys Pro L. Het is daarnaast één van de goedkopere RGB toetsenborden.

Pluspunten
 • Strak minimalistisch design
 • Goede en sterke bouwkwaliteit
 • Felle RGB-verlichting die via hardware en software ingesteld kan worden
 • Led-verlichting kan ook helemaal uitgeschakeld worden
 • Prijs valt erg mee, in vergelijking met alternatieven. Relatief goedkoop.
Minpunten
 • Flinke meerprijs voor RGB verlichting, net als bij alternatieven
 • Macro's alleen in te stellen via fysieke knoppen, ook niet inzichtelijk in software
 • Geen extra's zoals een USB-poort op het toetsenbord, of een polssteun

Bekijk de prijs van Cooler Master Masterkeys Pro S RGB

8. Corsair Gaming K70 LUX RGB – Legendarisch toetsenbord

Corsair Gaming K70 LUX RGB ReviewHet laatste mechanische toetsenbord van Corsair in deze opsomming is de K70. Corsair heeft een goede reputatie opgebouwd bij gamers en consumenten, na vele jaren ontwikkeling en het leveren van kwaliteit. Corsair wordt bijvoorbeeld ook wel genoemd als koploper wat betreft de mechanische toetsenborden met RGB backlight.

Dit keyboard is de voorloper van de K95, wat in veel opzichten terug te zien is. Beide keyboards hebben veel vergelijkbare functionaliteiten, en ook het design en de afmetingen zijn erg vergelijkbaar. Zo is het bij beide toetsenborden mogelijk om macro’s te koppelen aan werkelijk iedere toets, hebben ze media-knoppen, USB-passthrough, on-board geheugen voor de instellingen, RGB-verlichting en Cherry MX switches. Hier heeft de K70 een nadeel, aangezien deze alleen verkrijgbaar is met Cherry MX Brown of MX Red. De Corsair K95 RGB Platinum is te verkrijgen met Brown of Speed Black switches. De Speed Black switches zijn de nieuwste knoppen van Cherry MX, en de K95 is de eerste met deze toetsen. De K70 is een zeer populair keyboard, wat het bijna legendarisch maakt. Het is de kern geweest van vele promoties en advertenties van Corsair, wat ook te zien was bij eSports.

De K70 is met goede redenen een zeer populair mechanisch keyboard, en zeker een aanrader voor mensen die niet per se het nieuwste van het nieuwste willen. Wil je dit wel, dan kun je beter kiezen voor de K95.

Pluspunten
 • Zeer goede bouwkwaliteit en afwerking
 • Extra grip FPS en MOBA keycaps (WASD, QWERDF)
 • USB passthrough
 • Mediatoetsen
 • Heldere RGB backlighting
 • Stevige afneembare polssteun
Minpunten
 • Software van Corsair is relatief ingewikkeld
 • Geen macro-toetsen
 • Relatief kleine polssteun

Bekijk de prijs van Corsair Gaming K70 LUX RGB

9. Logitech G910 Orion Spectrum RGB – Romer-G switches

Logitech G910 Orion Spectrum RGB ReviewLogitech is een heel bekend bedrijf met een rijke geschiedenis. Naast producten voor computers verkopen ze ook apparaten voor videocommunicatie, voor muziek en tegenwoordig ook voor de “smart home”. Dit resulteert in een aanbod van toetsenborden, muizen, tablet-accessoires, webcams, bluetooth speakers, universele afstandsbedieningen en meer.

Logitech heeft speciaal voor gaming-gerelateerde producten een aparte merknaam, namelijk Logitech G. Logitech G lanceert al een aantal jaren allerlei producten speciaal voor gamers, met name computermuizen en keyboards. Ook de G910 Orion Spectrum RGB is een gaming mechanisch toetsenbord. Net als veel andere toetsenborden heeft ook dit model mechanische switches, media-knoppen, een Win-lock, macro-toetsen en RGB-verlichting. Dus als je gewoon een gaming toetsenbord van Logitech wil, is dit een prima keus. Wat het ook uniek maakt is dat het geen switches van Cherry MX heeft, maar van Romer-G. De Romer-G switches hebben in vergelijking met de Cherry MX Red een korter “actuatie”-punt. Dit betekent dat het indrukken van de knop eerder geregistreerd wordt door het toetsenbord, waardoor je sneller kunt reageren. Dit is allemaal wel heel erg relatief, aangezien ze schijnbaar 25% sneller ingedrukt zijn, maar dat is op een afstand van slechts 2 millimeter. Dit zou betekenen dat ze een halve millimeter eerder ingedrukt zijn, de vraag is of je dit eigenlijk wel merkt. Het toetsenbord heeft aan de linkerkant vijf macro-toetsen en boven de F1 tot en met F4 nog vier macro-toetsen. Daarnaast zijn er nog vier m-knoppen om vier profielen te activeren. Ook heeft Logitech een telefoon-app genaamd ARX voor extra informatie tijdens het gamen, en het toetsenbord heeft een dock om je telefoon te plaatsen. Er is alleen wel weinig support voor, aangezien game-ontwikkelaars die koppelingen zelf moeten maken.

Dit is een prima toetsenbord, maar wel helemaal van plastic. Het is wel relatief goedkoper dan veel alternatieven, maar het mist ook USB-passthrough. Hierdoor blijft de Corsair K95 RGB de Editor’s Choice door de topkwaliteit en functionaliteiten van het toetsenbord.

Pluspunten
 • Goede kwaliteit
 • Romer-G switches
 • Mooie RGB-verlichting
 • Dedicated media-keys
 • Macro-toetsen
Minpunten
 • Geen USB-poorten op het toetsenbord
 • ARX heeft weinig support en meerwaarde

Bekijk de prijs van Logitech G910 Orion Spectrum RGB

10. SteelSeries Apex M800 – Ultimate Product Award 2015

SteelSeries Apex M800 ReviewSteelSeries is een Deens bedrijf dat gaming randapparatuur verkoopt. De volledige focus van deze onderneming is gaming en alles wat daar omheen bij komt kijken, zoals eSports. Dit heeft als resultaat dat ze mee hebben geholpen met de groei van “Electronic Sports” en de teams door sponsoring en community support. Momenteel sponsoren ze nog meerdere teams in verschillende games, zoals Counter Strike: Global Offensive, StarCraft II, Dota 2 en nog vele anderen. Daarnaast hebben ze ook grote evenementen en toernooien gesponsord, zoals DreamHack en Battle.net tournamenten.

De Apex M800 is op het eerste gezicht een simpel toetsenbord, zeker in vergelijking met de andere gaming keyboards. Er zijn geen mediatoetsen, en het ontwerp is in feite gewoon een rechthoek. Dit hoeft geen nadeel te zijn, er zijn meer dan genoeg alternatieve toetsenborden met het futuristische uiterlijk dat veel game-producten hebben. Mensen met een voorkeur voor minimalistisch design zullen het ontwerp van de Apex M800 mooier vinden. Het meest opvallende van dit toetsenbord is de zeer grote spatiebalk, dat minstens twee keer zo lang is als “normale” spatiebalken. Augustus 2015 heeft dit toetsenbord van Hardware.info de Ultimate Product Award gekregen. Dat betekent dat ze het een uniek en innovatief product vinden, dat bovendien de ultieme keuze in de productcategorie is. Dit onder andere door de QS1-switches en het feit dat er niets mist aan dit toetsenbord.

De SteelSeries Apex M800 heeft QS1-switches, en dus niet de populaire Cherry MX-switches. Door een patent van Cherry dat verlopen is, zijn andere switches ook steeds meer verkrijgbaar. SteelSeries heeft voor dit toetsenbord gekozen voor de QS1-switches van Kailh. Dit zijn RGB-switches, waarbij de LED-verlichting in de switch zelf zit verwerkt. De QS1 switch is een lineaire switch, net als bijvoorbeeld de Cherry MX Red. De Cherry MX Red komt het meest in de buurt als je ze moet vergelijken, maar de QS1 voelt wel iets anders aan. Zo zijn de switches veel stabieler, en zijn ze niet heen en weer te bewegen zoals bij de Cherry-keys wel kan. De knoppen voelen ook meer zoals een “rubber dome”-toetsenbord, wat even wennen kan zijn als je Cherry-knoppen gewend bent. Naast de andere switches zijn de knoppen zelf ook relatief breder, waardoor er minder ruimte tussen de toetsen zit. Dit zou er voor kunnen zorgen dat je de knoppen makkelijker na elkaar kunt indrukken. Iedere knop is ook te programmeren met een macro-combinatie. SteelSeries claimt dat dit toetsenbord het snelste gaming toetsenbord ter wereld is, maar zijn niet specifiek in het beschrijven waarom ze dit zeggen. Het zou kunnen komen door de switches die sneller ingedrukt zijn, de grotere spatiebalk die misschien makkelijker te bereiken is, of de grotere knoppen die makkelijker in te drukken zijn dan bij concurrenten.

Het enige nadeel dat genoemd zou kunnen worden is de plastic behuizing, maar het is wel van erg goede kwaliteit. Alles wat je nodig hebt van een gaming toetsenbord zit er op, van programmeerbare knoppen tot 6 dedicated macro-keys en van snelle mechanische switches tot twee USB-poorten op het toetsenbord.

Pluspunten
 • Mooi, modern en minimalistisch uiterlijk
 • Grotere spatiebalk en gedempte mechanische toetsaanslagen
 • Ook geschikt voor iOS (inclusief keycaps)
 • Volle RGB-verlichting in iedere toets
 • Elke toets is programmeerbaar als toetsenbord-, muis- of mediatoets
 • USB-passthrough
Minpunten
 • Plastic behuizing past eigenlijk niet bij een toetsenbord van deze prijsklasse
 • De macro-knoppen zijn onbruikbaar zonder de software op de achtergrond actief te hebben
 • Relatief oud, uitgebracht januari 2015

Bekijk de prijs van SteelSeries Apex M800

Conclusie

Door het feit dat de markt voor gaming toetsenborden volledig overspoeld is met producten, is het vinden van het perfecte toetsenbord niet makkelijk. Dat is waar dit soort lijsten bij helpen. De lijst is met zorg en expertise samengesteld op basis van reviews van verschillende bronnen.

Hopelijk helpt deze lijst met het kiezen van een nieuw toetsenbord. Hou er rekening mee dat het onmogelijk is om een “perfect” product te kopen, ook omdat ieder toetsenbord voor verschillende eisen is gemaakt. Sommige mensen hebben voorkeur voor een bepaald merk, en anderen kijken meer naar het design van het product. Deze lijst is gebaseerd op zeer goed beoordeelde toetsenborden, dus hopelijk helpt dit bij de keuze voor een nieuw toetsenbord.

TdK

Jeroen de Koning

Jeroen de Koning is een 27-jarige blogger uit Noord-Holland. Hij is afgestudeerd van de opleiding HBO Informatica en heeft een grote liefde voor alles wat met computers en technologie te maken heeft.


10Producten.nl is Partner van Bol.com met het Partnerprogramma, en ontvangt een commissie op aankopen die gedaan worden via deze links.